Hvordan få tillatelse til stand, aksjon eller demonstrasjon

I Norge har vi heldigvis ytringsfrihet, og rett til å tale politikerne midt i mot når vi er uenige med dem. Det er denne retten vi benytter oss av når vi står på stand eller demonstrerer, og det skal tungtveiende årsaker til for at vi ikke skal få tillatelse til å spre vårt budskap. Like fullt er vi nødt til å innhente en slik tillatelse, ellers blir aksjonen ulovlig og vi kan få problemer med politiet.

Her er en enkel oversikt over hvordan dere går frem

 1. Lokallaget bestemmer seg for å ha aksjon. Hvis mulig, velg dato minst to uker i forveien, slik at dere har tid til å innhente tillatelse. Dere trenger tillatelse både fra grunneier og politi (men bare fra politiet dersom det er offentlig eiendom).
 2. Finn ut hvem som eier grunnen der dere vil være. Er det kommunen, Statsbygg eller noen private? Hvis dere ikke vet det, ring plankontoret der dere bor og spør (ring politiet på telefon 02800 og spør om å bli satt over).
 3. Når dere har funnet ut hvem dere skal søke hos, må dere skrive en søknad. De fleste vil ha denne på mail.
 4. I søknaden skriver dere:
 • Hvem som søker (Press)
 • Tid (start og slutt) for demonstrasjonen
 • Sted (vær så spesifikk som mulig, og skriv hvor dere skal gå om dere skal ha tog)
 • Omtrent hvor mange dere kommer til å være
 • Spesifiser om dere skal bruke megafon, servere mat. o.l.
 • Gi en kort beskrivelse av temaet for aksjonen og hva dere konkret vil gjøre
 • Oppgi en eller to kontaktpersoner med telefonnummer
 1. Når dere har fått tillatelse fra grunneier, sender dere den samme søknaden til politiet, gjerne med kopi av tillatelsen fra grunneier.

Når dette er i boks, er det bare å dra ut og aksjonere! Husk å skrive ut begge tillatelsene og ta dem med på aksjonen. Det kan nemlig hende politiet eller andre ber om å få se dem.

Lykke til!

Tips til stands

Lær av proffene! På messer og andrearrangementer legger mange forskjellige selskaper, universiteter o.l. inn masse ressurser for å få en appellerende stand. Press har ikke et mål om bruke tilsvarende ressurser på sine stands, men hold øynene åpne. Er det noe de gjør som funker, som vi også kan gjøre uten at det krever så mye?

Hvorfor er dette viktig? For å spre informasjon og skape engasjement, må flest mulig komme bort til standen vår. At den ser morsom/interessant ut vil gjøre at flere kommer bort!

Noe å tilby: Ha noe som lokker folk til standen. Det kan være kake, twist, Press-drops etc. Det kan være noe som er relevant for det dere har stand om, feks. Fairtrade-produkter eller seigmenn som skal forestille asylsøkende barn.

Hold det ryddig! Om det flyter rundt med brosjyrer, godis og personlige eindeler, ser ikke standen appellerende ut. Ofte har man mye sekker, bagger og vesker med seg på stand. Finn et sted hvor man trygt kan gjemme dem ute av syne. Legg brosjyrer og annet materiale i fine bunker. Når folk kommer bort og tar brosjyrer osv. kommer det ikke til å gå lang tid til før det blir litt rotete igjen. Rydd underveis.

Dress code + smil. Ha på dere matchende Press-T-skjorter, det gir dere troverdighet, og det er lettere for folk å se hvem de kan spørre om hva som foregår. Og ikke minst, husk å smile og være glad. Husk at dere representerer Press!