På epleslang!

Publisert 29.08.17 av

I høst skal ungdommer i Oslo og Bærum på lovlig "slang" for å sanke haugevis av epler som skal bli til eplesaft. Med seg har de ungdommer som har kommet til Norge som flyktninger. Líf Laga er et prakteksempel på samfunnsengasjement og nye vennskap!

Foto: Líf Laga

 

I 2016 startet prosjektet Líf Laga (under navnet Dugg). Prosjektet var et initiativ fra Oslo-ungdommer som ville hjelpe etter flyktningkrisen. Ungdommene så også at det fantes utallige hager i nærområdet som bugnet av epler som ikke ble plukket.

Snart kom ideen til liv: Hva om de satte igang en lovlig epleslang der folk kunne donere eplehagen sin slik at ungdommer både fra bydelen og fra transittmottak for asylsøkere kunne lage eplesaft? Pengene fra salget av saften ble besluttet å gå til Redd Barnas arbeid med flyktninger.

 

En høst full av epler

I år fortsetter prosjektet for fullt. Eplene blir i høst plukket i bydel Alna og Stovner i Oslo, samt i Asker og Bærum. Ungdommer fra bydelene, Press-medlemmer og ungdommer fra transittmottak for asylsøkere skal være med på plukkingen. Målet er å presse 12.000 flasker eplesaft fra Líf Laga.

– En ting er pengene vi får inn, men det er kun en dråpe i havet. Det aller viktigste er møtet i hagene hvor eplene plukkes, sier Thomas Aleksander Hagen til avisa Groruddalen. Han er en av ungdommene fra bydel Stovner som engasjerer seg i prosjektet.

Han forteller det er fint å se fellesskapet som da dannes.  – Da jeg kom inn i den ene hagen i fjor var det umulig for meg å se forskjell på ungdommen, og det er en veldig fin ting.

 

Samarbeid om integrering

I år skal også lokallagsmedlemmer fra Bærum og Oslo Press være med på prosjektet.

Oslo Press ledes av Talha Butt. Han fremhever at å være sammen med folk på sin egen alder er viktig for integrering. – For å sikre god integrering av flyktninger er det viktig at vi setter i gang tiltak som inkluderer alle enda mer. Det å bli med i en ungdomsorganisasjon eller prosjekter som Líf Laga skaper møteplasser mellom ungdommer med forskjellig bakgrunn.

Kamilla Engebretsen, leder av Bærum Press er enig. – Integrering er et komplisert tema, men jeg synes prosjekter som Líf Laga absolutt er et virkemiddel for å skape et inkluderende, aksepterende og mangfoldig samfunn.

Kamilla forteller også om viktigheten av engasjement og at prosjektet ikke stopper etter denne høsten. – De som står bak prosjektet har et brennende engasjement og høye ambisjoner, og det er en slik drivkraft en trenger når man skal utvide og bygge prosjektet videre. Lif Laga har et fundament som bygger på solidaritet og samhold, noe som gjør helheten i prosjektet til noe helt spesielt.

 

Foto: Líf Laga

Foto: Líf Laga

Foto: Líf Laga

Hvem er du til å dømme?

Barn og unge opplever i økende grad diskriminering, fordommer, rasisme og utenforskap. Hvor ofte tar vi oss tid til å tenke på hvor fordommene våre, de forutinntatte meningene vi har om andre, kommer fra? Har du noen gang tenkt over hvem du er til å dømme andre?

Les mer