Reisebrev fra FN

Publisert 08.06.18 av

Jeg heter Mina og er påtroppende leder i Press. I år ble jeg valgt til å være LNU (Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner) sin ungdomsdelegat for barns rettigheter. Her kan du lese hva jeg opplevde på turen til Sveits!

 

Hvorfor var myndighetene i Genève?

Alle land som har ratifisert barnekonvensjonen må hvert 5. år rapportere til FN på arbeidet de gjør for at barns rettigheter skal bli innfridd. FN har en egen barnekomité som følger opp at alle landene følger konvensjonen. Høsten 2016 leverte Norge en skriftlig rapport til komiteen, og i slutten av mai i år var Norge i muntlig høring basert på denne. Den 23. og 24. mai hadde Norge sin «eksamen» hos FNs barnekomité og jeg var i Genève for å følge høringen.

I tillegg til Norges offisielle rapport har det også blitt skrevet skyggerapporter som har blitt levert til komiteen. En av disse rapportene er Kidza har rett. Et eget utvalg av ungdommer under 18 år har skrevet en egen rapport av og med barn. De trekker frem tre områder hvor Norge svikter på barns rettigheter. Disse områdene er asylbarn, vold mot barn og stress og press. I oktober 2017 var Jebb-utvalget i Genève for å levere rapporten til komiteen, og i høringen fikk Norge mange spørsmål fra temaene i barnas rapport.

Norge fikk hard kritikk

Flyet til Genève var to timer forsinket, så jeg kom ned sent på tirsdag kveld. Sammen med meg var også Camilla som representerte Unge Funksjonshemmede. Vi reiste sammen med resten av delegasjonen fra Norge. Det er barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland som ledet hele delegasjonen som bestod av mange personer fra ulike departementer. Da vi endelig kom frem til hotellet var det bare å legge seg og lade opp til to veldig fulle og spennende dager.

Høringen begynte klokka 15 dagen etter. Selve høringen startet med et brak og en tordentale fra Renate Winter som er leder for komiteen. Hun kritiserte Norge for å ikke ha ratifisert en tilleggsprotokoll til barnekonvensjonen som vil gi norske barn rett til å klage på rettighetsbrudd til FNs barnekomité. Hun mente Norge hadde dårlige argumenter for å ikke ratifisere. Stemningen i salen var ganske trykket etter at Ms. Winter sa «Tell your Parliament that we are not a bunch of incompetent people!»

Deretter fikk Norge mange forskjellige spørsmål som de måtte svare på. Det har vært spennende å se hvilke spørsmål komiteen har stilt og hva Norge har svart. Høringen foregikk over to dager, men jeg skulle ønske den varte lenger. Det ble veldig liten tid for Norge å svare på alle spørsmålene, og det var mange fra både komiteen og delegasjonen som skulle ønske de kunne få mer taletid. Nå har Norge fått noe som heter concluding observations, som er kommentarer og anbefalinger fra barnekomiteen. Concluding observations kan leses her.

Nå håper jeg Norge tar kommentarene fra FN på alvor og setter i gang tiltak og gjør endringer i Norge. Og selvfølgelig at de involverer barn og unge i dette. Det skal i alle fall jeg og Press jobbe masse med fremover!

Filer

Kidza har rett!

Barns egen rapport til FNs barnekomité. Rapporten handler om barns rettigheter i Norge.

Hvem er du til å dømme?

Barn og unge opplever i økende grad diskriminering, fordommer, rasisme og utenforskap. Hvor ofte tar vi oss tid til å tenke på hvor fordommene våre, de forutinntatte meningene vi har om andre, kommer fra? Har du noen gang tenkt over hvem du er til å dømme andre?

Les mer