Nye lokallag + Intervju med lokallagsledere

Publisert 27.06.23 av Press

Press har fått hele tre nye lokallag! Ålesund Press, Mosjøen Press og Bodø Press ble alle stiftet nå i vår, og med flunkende nye styrer står de klare for å bidra inn i kampen for barns rettigheter.

Press sitt medlemsmagasin, Larm, har intervjuet de nye lokallagslederne for å bli litt bedre kjent med dem og deres planer for lokallaget.

Mosjøen Press

Leder: Ella-Victoria Marken
Alder: 16
Pronomen: De/dem
Kommer fra: Mosjøen
Favorittserie: Anne With an E
Hobby: Kunst
Hjertesak: Å bedre skolehelsetjenesten

Gratulerer med å ha stiftet nytt lokallag! Hvordan føles det?
Det føles fantastisk, har prøvd å finne engasjerte mennesker i byen i en god stund nå. Lokallag har vært et mål for meg lenge.

Hva gjorde at du ønsket å bli med i Press og starte lokallag?
Jeg begynte i press etter at jeg møtte Aksel og Johanne på Oppvekstkonferansen i Bodø 2021. De inviterte meg med på seminar og jeg ville så gjerne kunne gjøre mer av slike ting og jobbe med ting lokalt i tillegg til det.

Hva gleder du deg mest til å gjøre som lokallagsleder?
Å ha mer kontakt med organisasjonen enn jeg hadde som direktemedlem. Og å se en annen side av seminar som jeg aldri har deltatt på. Også det å kunne jobbe med ting uten å måtte reise til Oslo.

Hva er ditt beste tips for å starte lokallag?
Å bare begynne å spørre de som allerede har en fot innenfor ungdomspolitikk eller som viser til engasjement om de ønsker å være med. Det skal godt gjøres at det ikke er noen der om man bare tør å spørre.

Om du skulle invitert en person, levende eller død på middag, hvem hadde du valgt og hvorfor?
Hvis jeg skulle spise middag med hvem som helst, hadde det definitivt vært David Bowie. Jeg elsker musikken og måten han uttrykte seg selv på, og han virker hyggelig, noe som kanskje er litt rart å si. Men han er et så stort ikon at hvis jeg fikk muligheten så kunne jeg ikke valgt noen andre

Bodø Press

Leder: Mie Lykke Pereira Engan
Alder: 14 (blir 15 12.juni)
Pronomen: Hun/henne
Kommer fra: Bodø
Favorittserie: Arrested Development
Hobby: Drilling og klatring
Hjertesak: At alle barn skal ha muligheten til å delta på fritidsaktiviteter uten at økonomi skal være et problem.

Gratulerer med å ha stiftet nytt lokallag! Hvordan føles det?
Jeg syns det er veldig gøy og starte lokallag her i Bodø. Jeg er superspent og gleder meg masse til å komme ordentlig i gang.

Hva gjorde at du ønsket å bli med i Press og starte lokallag?
Press gir barn og ungdom en mulighet til å forandre samfunnet i nærmiljøet, det syntes jeg var veldig spennende og ville bidra.

Hva gleder du deg mest til å gjøre som lokallagsleder?
Gleder meg masse til å arrangere møter og bli kjent med andre engasjerte ungdommer i Bodø.

Hva er ditt beste tips for å starte lokallag?
Det er viktig å inkludere nye medlemmer slik at de vil delta i gruppen.

Om du skulle invitert en person, levende eller død på middag, hvem hadde du valgt og hvorfor?
Jeg ville invitert Frank Ocean fordi jeg trenger ny musikk, det begynner å bli alt for lenge siden.

Ålesund Press

Leder: Tonje Halonen Giske
Alder: 15
Pronomen: Ho/henne
Kommer fra: Den finaste byen i Noreg med namn Ålesund
Favorittserie: Young Royals. Eg har vore obsessed med den serien i snart to år no.
Hobby: Eg er klassisk organist og spelar ofte på klassiske konsertar her i Ålesund
Hjertesak: Mi hjartesak er at vi skal få ein betre og ein meir mangfaldig seksualitetsundervisning. Eg meiner også at vi burde ha den mykje tidlegare sidan det er veldig mange ting som ein lærer i seksualitetsundervisninga som ein burde ha lært allereie i 12-års alderen. Om ein får ein betre, tryggare og meir mangfaldig seksualitetsundervisning, vil born og unge bli tryggare i seg sjølve og si seksualitet.

Gratulerer med å ha stiftet nytt lokallag! Hvordan føles det?
 Tusen takk! Det kjennast veldig bra å endeleg ha starta opp Ålesund Press. Det er litt skummelt, men veldig lærerikt og spennande. Eg er veldig politisk engasjert frå før også kom eg tilfeldigvis over Press når eg skrolte på telefonen. Press kjempa for alt eg brydde meg om, så eg meldte meg inn med ein gong. Ein månad seinare var eg og bestevenninna mi Miriam (nestleder) i Oslo på ferskis-seminaret. Vi begge trivdes supergodt. Miljøet i Press er heilt spesielt, ein kan vere seg sjølv 100% uten at nokon dømmer deg. På grunn av at vi begge hadde det så fint, valgte vi å gjøre noko vi eigentlig syntes var sjukt skummelt, nemlig å starte lokallag i Ålesund. No har vi startet opp og er godt i gang. Som lokallagsleder gleder eg meg ekstremt til å sjå lokallaget blomstre og bli større, og til å verve inn nye medlemmar som kan føre detta lokallaget og det viktige arbeidet Press gjer vidare i mange år.

Hva er ditt beste tips for å starte lokallag?
Mitt beste tips for å starte lokallag er å berre gjere det! Eg synas sjølv at det var veldig skummelt og stressande i starten. Eg var veldig redd for å skrive, seie eller gjere noko feil, men greia er at PRESS-folk er dei nydeligste personane du kan finne. Dei dømmer deg ikkje om du gjer ein liten feil eller dumme deg ut. Så igjen, mitt beste tips er å berre gjere det, og ikkje overtenkje og vere redd for å gjøre feil

Om du skulle invitert en person, levende eller død på middag, hvem hadde du valgt og hvorfor?
Om eg skulle invitert ein person til middag, hadde eg valt Linnea Løtvedt. Ho er ein influencer som eg sjølv har følgt med på heilt sidan ho starta i 2020. Ho pratar veldig opent om psykisk helse, angst og kroppspress. Ho er ein av dei personane som har hjelpt meg veldig  som born utan at ho ein gong veit det sjølv. Så ein draum er å få møtt ho og takka ho for alt ho har gjort for meg og mange ungdomar i Noreg.Hvem er du til å dømme?

Barn og unge opplever i økende grad diskriminering, fordommer, rasisme og utenforskap. Hvor ofte tar vi oss tid til å tenke på hvor fordommene våre, de forutinntatte meningene vi har om andre, kommer fra? Har du noen gang tenkt over hvem du er til å dømme andre?

Les mer