Årets nominerte til Gullbarbie

Publisert 12.02.18 av

Årets Gullbarbie går fra 12.februar til 19.mars. De nominerte er Bik Bok, Comfyballs og Gillette Venus. Les mer om kampanjen og de nominerte!

Favoritten din kan stemmes frem på Gullbarbie.no.

Hva er Gullbarbie?

Hvert år deler Press ut prisen til den reklame- og medieaktøren som er best på å få unge til å føle seg verst.  Gjennom ensidige idealer, gamle kjønnsroller og unødvendig seksualisering har kandidatene utmerket seg gjennom det foregående året. Aktørene som nomineres til prisen velges ut av en gruppe ungdommer basert på en rekke kriterier, og deretter slippes tre nominerte som stemmes frem av ungdom selv.

Prisen er en motvekt til en reklame- og mediebransje som tjener penger på at ungdom føler seg feil og vinneren får både en streng beskjed fra mange tusen ungdommer om å skjerpe seg, samt en gullakkert barbiedukke.

Mer om kroppspress og psykisk helse kan du finne her.

 

Hvem er de nominerte?

I år har vi mottatt over 800 nominasjoner fra ungdommer over hele landet! Årets nominerte er Bik Bok, Comfyballs og Gillette Venus.

Bik Bok er nominert for sine ensidige idealer og små størrelser, samt at deres reklame retter seg spesielt mot en svært ung målgruppe. I 2017 hadde Bik Bok store reklameplakater som var umulig å unngå i bybildet, og disse var svært ensidige. Over halvparten av årets nominasjoner var av Bik Bok.

Comfyballs er nominert fordi de kun viser kun én type kropp, og spiller på gamle kjønnsroller og unødvendig seksualisering for å selge undertøy. Dette skaper et unødvendig stort press rundt kropp for unge gutter. Comfyballs driver aktiv markedsføring rettet mot ungdom i sosiale medier. I deres reklamer er det muskuløse menn som dominerer. Disse vises ofte frem i aktive/atletiske situasjoner, noe som underbygger gammeldagse kjønnsroller om at menn skal være atletiske.

Gillette Venus fremmer et retusjert og ensidig kropps- og skjønnhetsideal for å tjene penger på barbering. I Venus sine reklamer er det kvinner med feilfri hud og samme type kropp som vises frem. I Gillette sine reklamer er det muskuløse menn i bar overkropp som dominerer, og det er lite variasjon i bruk av modeller. Venus viser frem barbering av hud som allerede er hårløs og skaper dermed en forventning om at kroppshår er unaturlig og at idealet er å være fullstendig hårløs til en hver tid.

 

De nominerte bør skamme seg!

De tre kandidatene skal nå stemmes på av norske ungdommer før det kåres en endelig vinner av den lite gjeve prisen. Leder i Press, Øystein Kolstad Kvalø forteller at dette er en pris man burde skamme seg over å bli nominert til.

«Selv om det er én som går ut av konkurransen som best på å få unge til å føle seg verst, så har alle de tre nominerte utmerket seg som verstinger. De burde skamme seg over måten de får unge til å føle seg dårlig på.»
Øystein Kolstad Kvalø

I dag blir unge bombardert med reklame på bussen og trikken, og ikke minst gjennom telefonen sin. Mye av denne reklamen viser frem de samme idealene og seksualiserte budskap som bygger opp under gamle kjønnsrollemønster. Stadig flere unge sliter med dårlig psykisk helse, og vi vet at det finnes en sammenheng mellom kroppspress og psykiske plager. Derfor må vi sørge for at de som har skylda faktisk tar ansvar.

 

Hvordan stemme?

Du kan stemme ved å gå inn på www.gullbarbie.no. Press sine lokallag vil også stå på stands i hele landet og holde foredrag hvor de tar med seg stemmesedler.

 

Ta gjerne kontakt for mer informasjon om aktiviteter, foredrag, stands og annet som er relevant for Gullbarbie-kampanjen.

Hvem er du til å dømme?

Barn og unge opplever i økende grad diskriminering, fordommer, rasisme og utenforskap. Hvor ofte tar vi oss tid til å tenke på hvor fordommene våre, de forutinntatte meningene vi har om andre, kommer fra? Har du noen gang tenkt over hvem du er til å dømme andre?

Les mer