Gjennomslag!

Publisert 30.05.18 av

Den 29.mai behandlet familie- og kulturkomiteen på Stortinget et forslag mot kroppspress. Forslaget besto av en rekke tiltak, blant annet flere tiltak foreslått i vår helt egne rapport "Prosjekt perfekt"!

Freddy André Øvstegård får en gratulasjonsklem av Mina Vinje, påtroppende leder i Press. Foto: Beate Haugtrø/ Framtida.no

 

Representantforslag 187 S (2017–2018) ble sendt inn til Stortinget denne våren for å sette kroppspress på agendaen. Stortingsrepresentant Freddy André Øvstegård har tatt utgangspunkt i «Prosjekt perfekt» for å komme med en hel rekke tiltak som skal bekjempe kroppspresset barn og unge føler på.

Forslaget løftet blant annet frem at «Kroppspress blir pekt på som en av de viktigste årsakene til at mange unge sliter psykisk. Ungdom blir utsatt for et massivt press om å se bra ut gjennom blant annet reklame og sosiale medier, og modellene som vises, er ofte digitalt retusjert. Dette utsetter ungdom for et skjønnhetsideal som er umulig å oppnå.»

Press ble svært glad da forslaget ble sendt inn, og nå har vi også fått gjennomslag hos et flertall i familie- og kulturkomiteen!

 

» Ingen skal tjene penger på at barn og unge får dårlig psykisk helse! Derfor er det veldig bra at Stortinget nå skal se på reglene for reklame for kosmetisk kirurgi og markedsføring rettet mot barn. Press har arbeidet mye med dette representantforslaget, så dette er en stor og viktig seier som viser at det nytter å engasjere seg!» Sier påtroppende leder i Press, Mina Vinje

 

 

 

Uten vår rapport hadde forslagets vinkling vært en annen og uten oss hadde vi ikke hatt den samme dokumentasjonen som viser omfanget av et alvorlig problem som går utover unges psykiske helse. Vi har fått gjennomslag for å merke retusjert reklame og vi har klart å påvirke flertallet av stortingspartiene til å forstå at man må gjøre endringer i markedsføringsloven for å slå hardere ned på reklame som har negativ påvirkning på unges psykiske helse. Nå skal det lages en opptrappingsplan for barn og unges psykiske helse, og vi skal kjempe for at kroppspress blir en stor del av en slik paln.

 

Foto: Beate Haugtrø/ Framtida.no

 

Les representantforslaget med alle forslag i sin helhet her.

Les Framtida.no sin sak om forslaget her.

Hvem er du til å dømme?

Barn og unge opplever i økende grad diskriminering, fordommer, rasisme og utenforskap. Hvor ofte tar vi oss tid til å tenke på hvor fordommene våre, de forutinntatte meningene vi har om andre, kommer fra? Har du noen gang tenkt over hvem du er til å dømme andre?

Les mer