Støre gir fingern til barns ytringsfrihet!
Regjeringen har nå foreslått en lovendring som gir fingern til barn og unges rett til ytringsfrihet. Lovforslaget er å heve alderen for å kunne samtykke til innhenting av personopplysninger fra 13 år til 15 år. Det høres kanskje ikke så ille ut?
Lovforslaget har noen sentrale utfordringer:
- Det innskrenker barn og unges rett til ytringsfrihet
- Det er ikke et reelt beskyttende tiltak
- Hindrer unges mulighet til å få med seg nyhetsbilde
Dette gjør regjeringen i et forsøk på å stenge barn og unge ute fra sosiale medier, nettaviser og andre informasjonskilder på nettet. Forslaget vil gjøre at de opp til 15 år er nødt til å ha samtykke fra foreldrene for å lese nettaviser. Skal vi da virkelig frata barn og unges rett til å være informert, dersom foreldrene er uenige med det? Hvordan vil det beskytte et barn at de ikke engang har tilgang til å vite informasjon som direkte angår dem?
Regjeringens lovforslag for å innstramme aldersgrensen er å frata unges rett til demokratisk deltakelse på de arenaene vi bruker aller mest. Ved å frata barn og unges største mulighet til medvirkning, sender Støre et tydelig signal for hvem lovforslaget egentlig retter seg mot. Dette lovforslaget vil passifisere foreldres bekymringer, men på ingen måte beskytte barn.
Vi mener at det allerede finnes en løsning som ikke går på bekostning av ytringsfrihet og informasjonstilgang; hardere håndheving av markedsføringslover og influensermarkedet, forby overvåkningsbasert reklame og at forretningsmodellene og algoritmene til plattformene reguleres til å ikke være avhengighetsskapende.
Uten stemmerett har barn og unge et sterkt begrenset handlingsrom for å faktisk påvirke samfunnet vi alle lever i. Som medlem i Press, bidrar du til å forankre barns ytringsfrihet i norsk politikk, spesielt i kampen mot lovforslag som forsøker å begrense den.
Vi representerer barn og unge som kjemper for å bli hørt av et samfunn som ofte tier oss. Det koster 50kr å bli medlem i Press, og kan betales på Vipps #11030 – husk å skrive navn og telefonnummer i tekstfeltet. Bli med i kampen for barns grunnleggende rettigheter – meld deg inn i dag!