Hvordan er ståa lokalt?

Denne guiden skal fungere som en slags pekepinn på hva den politiske situasjonen i hjemkommunen deres er, og hvordan man enklest kan medvirke. Om lokallaget deres ikke vil fokusere på å påvirke politikerne er det helt opp til dere. Fett. Do as you want, as long as it is something. Denne er bare til bruk om dere vil fokusere på politisk påvirkning. Men VIKTIG: denne guiden sier ikke noe om hvordan skolehelsetjenesten er der dere er. Hvorfor? Jo rett og slett fordi vi på kontoret ikke vet det. Det finnes ikke noe særlig register på det. Kanskje skolehelsetjenesten deres er topp? Jeg tviler, men fortsatt. Sjekk hvordan skolehelsetjenesten er lokalt før dere begynner å skrike på politikere som allerede har fikset tjenesten. Dette kan være en gøy lokallag aktivitet dere kan gjøre sammen på et oppstartsmøte til kampanjen og diskutere erfaringer. 

Lokalpolitikere elsker å peke på unga og si at de har medvirket. Bruk dette til deres fordel.

Klikk deg frem til din hjemkommune

Asker
Bergen
Bærum
Horten
Oslo
Leknes
Trondheim
Tønsberg
Volda
Vågan

Asker 

Asker Kommune har 55 representanter i sitt kommunestyre. Kommunestyret er styrt av Høyre med Lene Conradi i spissen som ordfører. Alle Stortingspartiene minus Pasientfokus er representert i kommunestyret, og de har også Pensjonistpartiet i kommunestyret. Høyre og FrP har flertall, og det er ofte de som samarbeider om saker. 

 Om man går inn på Asker Kommune sin hjemmeside og så går inn på “Alt om politikk i Asker” kommer man til en side som heter “Lokaldemokrati i Asker” og her finner man mange kanaler for påvirkning. Man kan blant annet se ordfører sin timeplan og kalender, man kan lett kontakte de folkevalgte i kommunen og man kan gi innspill på saker som skal behandles i kommunestyret. Her kan man også gå inn på en side som heter “Innbyggerforslag”, hvor man kan kreve at et forslag skal bli tatt opp i kommunestyret. Problemet her er at man må få 300 personer bosatt i Asker til å stille seg bak forslaget før kommunestyret har en plikt til å ta stilling til saken, og selv da kan det ta et halvt år før kommunestyret diskuterer saken. Om lokallaget er gira på å få gjennomslag allikevel er det ikke noe i veien for at dere gjennomfører en aldri så liten underskriftskampanje. 

Asker Høyre har skole som sin førsteprioritet ifølge hjemmesiden deres og dette punktet dukker opp under skolepolitikken til Asker Høyre; 

 “styrke psykologtilbudet i skolehelsetjenesten og ha mer psykisk helse inn i skolen”

Hurra! Noe fast og konkret om skolehelsetjenesten. Om lokallaget vil gjøre noe i Asker med tanke på lokal politisk påvirkning kan det være lurt å prøve å møte enten ordfører eller så mange representanter fra Høyre som mulig og diskutere saken med dem utifra hva som står i det lokale partiprogrammet. 

Dessverre er det ikke så lett å få med seg FrP på den saken. Heldigvis har man også AP, MDG, SV, Venstre og Rødt, som sammen med Høyre er for en styrking av skolehelsetjenesten i Asker. Dette gir til sammen 46 av 55 mandater. Her er det bare å snakke i vei med partiene, og prøve å få dem til å sette skolehelsetjenesten på dagsorden.

Bergen 

Bergen Kommune bestemmes over at bystyret og byrådet. Tenk på bystyret som Bergens egne lille Storting, og byrådet som en lokal regjeringen. Det sitter 67 representanter i bystyret. Bystyret bestemmer nemlig med andre ord hvilken politikk som skal gjennomføres, og byrådet har ansvar for å sørge for at politikken blir gjennomført. Ordføreren i Bergen er Rune Bakervik fra Arbeiderpartiet, som styrer et mindretallsbyråd bestående av AP, MDG, Venstre og KRF. Dette betyr at byrådspartiene må få støtte av opposisjonen i alle saker de vil få gjennom. For å få gjennomslag må man få 34 stemmer. Byrådspartiene har 25 mandater, og er ofte avhengige av SV og SP for å få gjennomslag. Dette gir dem 36 mandater.

De partiene som har skrevet noe om at de vil styrke skolehelsetjenesten i lokal plattformen sin er Høyre, MDG, SV, SP, Venstre og KRF. Dette gir 37 mandater, som er over flertallet av hva man trenger for gjennomslag. Det er verdt å nevne at disse partiene ikke kommer med konkrete forslag for hvordan de vil styrke den lokale skolehelsetjenesten, så her kan det være lurt å forberede noen talking points for å prøve å overbevise lokalpolitikere om at det vi mener burde være det de mener.  

Om man går inn på Bergen Kommune sin hjemmeside, inn på “Politikk” og “Slik kan du påvirke” får du opp mange muligheter til påvirkning. Her finner du måter du kan kontakte politikere på, og her kan du også sende inn et innbyggerforslag. Dette er en ordning som gir innbyggere i Bergen mulighet til å sette en sak opp til diskusjon i bystyret. Problemet her er at man trenger 300 signaturer før bystyret må ta stilling til saken, og det kan ta minst 6 måneder før bystyret må ta stilling til saken. Men om lokallaget er skikkelig gira på politisk påvirkning, kan det jo ikke skade å gå ut for å samle underskrifter og snakke med politikere som vil styrke skolehelsetjenesten.

Bærum

Bærum er en kommune som er ganske lik Asker. Høyre har flertallet med samarbeidspartnere Venstre, KrF og FrP, og ordføreren er Lisbeth Hammer Krog fra Høyre. Kommunestyret har 51 representanter i Bærum. 

Bærum Høyre skriver ikke noe konkret om skolehelsetjenesten i den lokale plattformen deres, men de skriver at de vil;

“trappe opp helsesøsterdekningen på ungdomsskolen og videreføre full dekning på barneskolen.” og “Styrke psykolog- og miljølærertilbudet til elevene.”

Bærum AP, Bærum Venstre og Bærum SP skriver at de vil styrke skolehelsetjenesten i Bærum. Sammen med Høyre gir disse partiene 37 mandater, noe som er over hva som trenges for å få gjennomslag. Bærum MDG, Bærum FrP, Bærum SV, Bærum Pensjonistparti, Bærum Rødt og Bærum KRF skriver ingenting om skolehelsetjenesten i sin plattform, så her er det mulighet til å påvirke! 

Om du går inn på Bærum Kommune sin hjemmeside, går inn på “Politikk” og så “Slik kan du påvirke” kan man også gå inn på en side som heter “Innbyggerforslag”, hvor man kan kreve at et forslag skal bli tatt opp i kommunestyret. Problemet her er at man må få 300 personer bosatt i Asker til å stille seg bak forslaget før kommunestyret har en plikt til å ta stilling til saken, og selv da kan det ta et halvt år før kommunestyret diskuterer saken. Om lokallaget er gira på å få gjennomslag allikevel er det ikke noe i veien for at dere gjennomfører en aldri så liten underskriftskampanje.

Horten 

Horten har et kommunestyre som består av 41 representanter, med Arbeiderpartiet i fronten med 18 av de representantene. For å få gjennomslag i kommunestyret trenger man 21 representanter som stemmer for din sak. Dette betyr at Arbeiderpartiet i Horten bare mangler 3 representanter før de får gjennomslag. Den mest naturlige samarbeidspartneren for AP her er MDG som har de 3 representantene som trenges for et flertall. Høyre har 9 representanter, FrP, MDG og Rødt har 3, SP har 2, SV, KrF og Venstre har 1 representant. 

Det eneste Horten AP skriver om i sitt partiprogram for 2019-2023 som kan knyttes opp til skolehelsetjenesten er følgende punkt “​​Styrke det forebyggende arbeidet innen psykisk helse og sikre alle en tilpasset boform.” Om noen sinte og engasjerte kids dukker opp og sier at skolehelsetjenesten er måten å forebygge alvorlige psykiske lidelser kan det godt hende de hører på dere. Om dere klarer dette har dere 18 mandater allerede. Horten Høyre skriver “styrke den tverrfaglige helsestasjons- og skolehelsetjeneste som sørger for god tilgang til hjelp og støtte til barn og unge gjennom skole og barnehage” i sitt program, og vipps da har dere allerede godt over 21 mandater. Horten FrP, Horten Rødt og Horten SV skriver ingenting om skolehelsetjenesten, mens Horten MdG, Horten SP, Horten KrF og Horten Venstre skriver i en eller annen kapasitet at de vil styrke skolehelsetjenesten.  Nå kan det hende du tenker; “Om så mange er for å styrke skolehelsetjenesten, hvorfor skjer det ingenting?” og det kan hende det er fordi ingen løfter saken opp på agendaen. Barn og unge forventer at skolehelsetjenesten er dritt, og at de kanskje ikke blir hørt uansett, dermed er det ingen som pleier å snakke høyt om den. Dessuten har ikke barn og unge stemmerett, og dermed er det ikke en sak politikere sanke inn stemmer på. Men om noen påpeker at de har politikk på skolehelsetjenesten og at noe må gjøres med den, kan det være enklere å få gjennomslag. Så hvordan medvirker man egentlig i Horten Kommune?

Horten Kommune har en PDF på hjemmesiden deres som har masse kompliserte ord om hvordan man kan være med å påvirke, noe jeg personlig syntes ikke er så påvirke-vennlig. Om jeg personlig hadde vært hele Horten og Tønsberg Press, noe jeg personlig ikke er, hadde jeg heller sendt mail til politikerne jeg følte jeg hadde trengt for å få medhold i saken min om skolehelsetjenesten, og bedt om å snakke med dem, og så stilt dem til veggs om hvorfor skolehelsetjenesten er sånn den er.

Leknes 

Leknes er en by i Vestvågøy Kommune, og byen er drevet av kommunen. Vestvågøy Kommune har 33 kommunestyrerepresentanter, hvorav AP og SP har flertall alene, med Arbeiderpartiet som har ordføreren. 

Senterpartiet sin plattform for Vestvågøy er på 1 side, den er med andre ord veldig kort. Her skriver de ikke noe konkret om skolehelsetjenesten, men de skriver at de vil la “Lærere være lærere”(veldig usikkert på hva det betyr, men vi kan bruke det som et argument om at hvis skolehelsetjenesten fungerer så kan lærere lære bort ting og ikke være psykologer for barna) og at de vil “styrke psykiatritilbudet, spesielt hos barn og unge”, noe som kan knyttes opp til skolehelsetjenesten. Arbeiderpartiet i Vestvågøy skriver konkret, svart på hvitt at de vil styrke skolehelsetjenesten. Det betyr at man allerede i teorien her har nok mandater til å styrke skolehelsetjenesten i Vestvågøy og dermed Leknes. Vi kan fortsatt se på de andre partiene og se hva de mener i tilfelle Senterpartiet sin vaghet ikke viser seg å være på vår side. 

Vestvågøy Høyre skriver at de vil utvide og styrke skolehelsetjenesten. Nordland SV skriver at deres lokallag vil “Styrke den tverrfaglige innsatsen for bedre psykisk helse i VGS”, men nevner ikke noe konkret om skolehelsetjenesten. Vestvågøy Rødt er også veldig vag, men de krever at alle skal få den hjelpen via skolehelsetjenesten når de trenger den. Vestvågøy FrP, Vestvågøy KrF og Vestvågøy MDG skriver ingenting om skolehelsetjenesten i deres politiske plattform. 

Om man regner med at AP, Høyre, SV og Rødt er med på å styrke skolehelsetjenesten er man oppe i 15 mandater, som er 2 mandater unna de 17 som trenges for å få gjennomslag. Det betyr at man trenger Senterpartiet, eller støtte fra de partiene som ikke skriver noe om det i sine plattformer. Om Senterpartiet er en no-go kunne man prøvd å få med KrF eller MDG, da de kan overbevises med på ja siden, med tanke på deres nasjonale historie. 

På Vestvågøy Kommune sin hjemmeside står det ikke så veldig mye om hvordan enkeltpersoner eller organisasjoner kan være med å påvirke politikken som blir vedtatt, men man kan komme i kontakt med alle lokalpolitikere som sitter i kommunestyret. Jeg hadde satset på at å kontakte de som en organisasjon, og å få bedt om et møte hadde vært beste veien til gjennomslag ved å presse dem til veggs og spørre dem om hvorfor skolehelsetjenesten er som den er. 

Oslo

Oslo er veldig stort. Har man lyst til å påvirke Oslo By eller Oslo Kommune? Siden det er kommunene som bestemmer over skolehelsetjenesten, hadde jeg gått for Oslo Kommune. Noen politiske vedtak som egentlig skal bli gjort av kommunen blir gjort av bystyret da, og det er masse greier som blir litt forvirrende, men heldigvis trenger man ikke å tenke så mye på HVEM man skal påvirke så lenge man vet at man vil påvirke Oslo, fordi det er relativt “lett” å påvirke. Merk deg ordet relativt og gåse tegnene over ordet lett. 

Kommunestyret i Oslo har 59 representanter. Dette betyr at man trenger 30 stemmer for å få gjennomslag i kommunestyret. Høyre er størst med 15 representanter. Allikevel har Venstresiden flertall i kommunen med AP(12), MdG(9), SV(6) og Rødt(4). Dette gir dem 31 mandater, som er 1 mer av det som trenges for å få flertall. De andre partiene i kommunestyret er FNB(4), V(4), FrP(3), SP(1) og KrF(1).  De partiene som skriver noe om at de vil styrke skolehelsetjenesten eller lignende i programmet sitt er Oslo AP, Oslo MDG, Oslo SV og Oslo Rødt. Resten av partiene skriver ingenting om dette. Men dere har altså gjennomslagskraft med de partiene som sier de vil styrke skolehelsetjenesten. Så hvorfor har ingenting blitt gjort? Det kan hende det er fordi ingen har satt saken på dagsorden, men om noen sinte ungdom kommer og setter saken på dagsorden kan det hende ting lyder annerledes. 

Om man går inn på Oslo Kommune sin hjemmeside, går til “Politikk” og så “Slik kan du påvirke politisk” får du faktisk opp en rekke forslag til hvordan du kan være med på å utforme politikken som blir vedtatt i Oslo. Et innbyggerforslag trenger 300 underskrifter fra folk som bor i kommunen for å i det hele tatt bli diskutert i kommunestyret, men om lokallaget er gira på det, er det bare å starte en underskriftskampanje. Problemet her er at det kan ta 6 måneder før i det hele tatt saken blir behandlet. Jeg ville anbefalt styret i Oslo Press om å se på hvilken politisk påvirkning måte de ville gått for, om styret vil fokusere på politisk påvirkning. Kanskje dere ikke vil det, og bare vil aksjonere? Fair enough.

Trondheim

I Trondheim har kommunestyret 67 plasser. Dette betyr at man trenger 34 stemmer for å få gjennomslag. For å se hvordan vi kan nå 34 stemmer kan vi se på parti-inndelingen i kommunestyret. Ap er størst med 17 mandater, fulgt av Høyre (14), SV(8), MdG(7), SP(5), Rødt(5), FrP(4), V(3), Pensjonistpartiet(3) og KrF(1). For å se hva disse partiene mener lokalt om skolehelsetjenesten kan vi se på de lokale partiprogrammene til partiene. De som skriver noe om at de har lyst til å styrke skolehelsetjenesten i Trondheim er AP, Høyre, SV, MDG, Rødt, mens Trondheim Sp, FrP, Pensjonistpartiet, Venstre og KrF skriver ingenting konkret om skolehelsetjenesten i sin lokale platform. Dette betyr at man i teorien kan allerede ha 51 mandater klare. Så om man har over halvparten, hvorfor er skolehelsetjenesten sånn som den er? Jo, det kan være fordi det ikke er en politisk prioritering. Kanskje kan dere gjøre det om til en? 

Trondheim Kommune har en PDF på hjemmesiden deres som har masse kompliserte ord om hvordan man kan være med å påvirke, noe jeg personlig syntes ikke er så påvirke-vennlig. Om jeg personlig hadde vært hele Trondheim Press, noe jeg personlig ikke er, hadde jeg heller sendt mail til politikerne jeg følte jeg hadde trengt for å få medhold i saken min om skolehelsetjenesten, og bedt om å snakke med dem, og så stilt dem til veggs om hvorfor skolehelsetjenesten er sånn den er, om lokallaget skulle satse på medvirkning.

Tønsberg 

Tønsberg Kommune sitt kommunestyre består av 49 plasser. Dette betyr at man trenger 25 mandater for å få gjennomslag i kommunestyret. Ap og Høyre er her like store med 13 mandater hver. De resterende partiene er Sp(6), FrP(5), MdG(4), SV(3), V(2), KrF(2) og Rødt(1). De partiene som lokalt vil endre skolehelsetjenesten i Tønsberg er AP, Høyre, MdG, SV og Rødt. Tønsberg Senterparti, FrP, Venstre og Krf skriver ingenting om at de vil endre skolehelsetjenesten lokalt i Tønsberg. De partiene som vil ta grep i skolehelsetjenesten har til sammen 34 mandater. Det er mere enn det som trenges for gjennomslag. Så hvorfor skjer det ingenting? Joa, det kan være fordi det ikke er en politisk prioritering da ingen snakker om det. Kanskje kan noen veldig kule ungdommer endre på det? Så om lokallaget vil endre på det, hva er de formelle medvirkningsprosessene i kommunen?

På Tønsberg Kommune sin hjemmeside står det ikke så veldig mye om hvordan enkeltpersoner eller organisasjoner kan være med å påvirke politikken som blir vedtatt, men man kan komme i kontakt med alle lokalpolitikere som sitter i kommunestyret. Jeg hadde satset på at å kontakte de som en organisasjon, og å få bedt om et møte hadde vært beste veien til gjennomslag ved å presse dem til veggs og spørre dem om hvorfor skolehelsetjenesten er som den er.

Volda 

Kommunestyret i Volda består av 33 representanter. Senterpartiet er det største partiet med 7 representanter og ordføreren, fulgt av Høyre med 6 representanter, AP med 4, KRF, Volda Listen og SV med 3 representanter, MDG, Venstre og FRP med 2 representanter og Rødt med 1 representant. For å få gjennomslag i kommunestyret trenger man 17 representanter. Senterpartiet Volda har ikke eget lokalprogram, og følger Møre og Romsdal sitt fylkesprogram. Det eneste som kan knyttes opp til skolehelsetjenesten her er;

 “At elevar som har behov for det skal få tettare oppfølging av pedagogar, helsesøster, miljøarbeidarar”. 

Høyre Volda, FrP Volda, Rødt Volda og AP Volda har eget partiprogram, men her nevner de null om skolehelsetjenesten. Volda Listen er ikke et parti, men heller enkeltpersoner som stiller som seg selv. Det gjør det vanskelig å vite hva disse 3 representantene egentlig mener om skolehelsetjenesten. KrF og SV med sine 3 representanter vil styrke skolehelsetjenesten, skriver de i sine fylkesprogram. MDG Møre og Romsdal skriver at de vil øke ressursene til tjenester i skolen som skal forebygge alvorlig psykisk sykdom, men nevner ikke noe konkret om skolehelsetjenesten. Det er veldig vanskelig å finne ut av hva Venstre mener lokalt, da de ikke har tilgjengelig et program hverken for kommunen eller fylket. 

Det betyr at de vi vet er for en styrking av skolehelsetjenesten i Volda er KrF, SV, og mest sannsynlig MDG som gir 8 mandater av de 17 man trenger. Senterpartiet skriver veldig vagt at de vil endre litt på systemet, men ikke i den grad Press vil at den skal endres. Om man skulle prøvd å overbevise partiene om at en styrking av skolehelsetjenesten er en god idé, kan det være lurt å bla til kapittel 3, “Hva mener partiene om skolehelsetjenesten?” for å se hvilke nasjonale partier som er for en styrking av skolehelsetjenesten og så møte de lokale partiene for å prøve å overbevise dem om at dette er noe som trengs. Ofte i områder som Volda, har ikke partiene tatt standpunkt til alle saker som det nasjonale partiet, så her er det stor sjanse for lokal politisk påvirkning. Om lokallaget vil jobbe politisk med dette, og prøve å få gjennomslag i kommunestyret, må man overbevise noen partier. 

Volda Kommune har ikke så mange lokaldemokratiske prosesser hvor innbyggere kan gi innspill eller ta opp saker i kommunestyret, så om dere vil bli sett, gjør dere synlige.

Vågan 

Kommunestyret i Vågan består av 29 plasser. Dette betyr at man trenger 15 stemmer for å få gjennomslag. Høyre er størst, med 9 mandater, fulgt av AP(7), SP(4), SV(3), Rødt(2), Venstre(2), FrP(1) og MdG(1). Hvilke av disse partiene lokalt vil endre skolehelsetjenesten er da spørsmålet. Har man i utgangspunktet mulighet for å endre skolehelsetjenesten med disse mandatene? Vågan AP og Vågan MDG.

Ja… det var egentlig bare de to. Det gir dere 8 av 15 mandater som trenges. Så is all hope out? Skal vi bare gi opp???? Neida, la oss se litt på de andre partiene. 

Vågan Høyre er veldig vag i sitt partiprogram. Og da mener jeg veeeeeeeeeeldig vag. De sier at de ønsker en god skole er viktig for at alle skal ha det godt, og jeg er jo ikke uenig i det, men hva legger dere i en “god skole”? Kanskje kan dette være Vågan Press sin sjanse å møte kommunestyrerepresentanter i Vågan Høyre og prøve å få dem med på Ja-siden til en styrket skolehelsetjeneste? Senterpartiet, som har ordføreren, har heller ikke noe lokal politikk på skolehelsetjenesten, så oioioi her er det jo mange påvirkningsmuligheter. Heller ikke SV, Venstre, Rødt eller FrP skriver noe om skolehelsetjenesten så det er litt vanskelig å vite nøyaktig hva kommunestyrerepresentantene for disse partiene egentlig mener. 

Greia er at dere TRENGER noen av de andre partiene om dere vil ha lokalt gjennomslag. Med tanke på at noen av de nasjonale partiene til disse lokale partiene er for en styrkning av skolehelsetjenesten kan man godt tenke seg at noen av disse vil være med på deres side om dere er en gjeng med kidz som sier at dette må prioriteres for barn og unge. Lokalpolitikere elsker å peke på unga og si at de har medvirket. Bruk dette til deres fordel. 

Det er ikke så enkelt å medvirke i Vågan, sånn sett ut fra et byråkratisk standpunkt. Det er en side hvor du kan sende inn en forespørsel om å kunne kanskje si et innspill til en høring, hvor det allerede er bestemt hva høringen skal handle om. Hmm. Kanskje ikke det vi ser etter, men man kan komme i kontakt med alle lokalpolitikere som sitter i kommunestyret. Jeg hadde satset på at å kontakte de som en organisasjon, og å få bedt om et møte hadde vært beste veien til gjennomslag ved å presse dem til veggs og spørre dem om hvorfor skolehelsetjenesten er som den er.