Lokalpolitisk påvirkning

Høstkampanjen 2022 handler om skolehelsetjenesten. Selv om mye kan endres nasjonalt er det kommunen som har det endelige ansvaret for denne tjenesten. Det er derfor utrolig viktig at dere jobber for en bedre skolehelsetjeneste der dere bor. Det er bare dere som vet hvordan en god skolehelsetjeneste er for barn og unge i deres kommune og det er dere som kan endre det. Derfor har vi laget en guide til hvordan deres lokallag kan drive med lokalpolitisk påvirkning for å jobbe politisk med høstkampanjen der dere bor.

Hvordan få politisk gjennomslag?

Politikk tar tid, så det er ikke sikkert man får til en endring i løpet av høstkampanjeperioden som er kort, men det er et fint tidspunkt å begynne. 

 

Det første dere må gjøre er å få oversikt og lage en plan. Nå skal dere finne ut hvor og hvordan dere skal fremme saken deres. Hvem er ansvarlig og hvor i prosessen er saken? Skal dere begynne helt fra start eller er det allerede en pågående prosess?

 

Dere må nå finne ut om denne eller lignende saker har vært oppe til behandling tidligere, om den har det, hvordan gikk det? Dere må få en oversikt over politikere i bystyret eller kommunestyret. Følg også med i lokalavisa og se etter om noen andre uttaler seg om saken.

 

Det er lurt å tenke på:

  • Hvem er på deres side i saken, hvem som kan bli på deres side, hvem er allerede motstandere og hvem kan komme til å bli motstandere?
  • Finn ut om det er politikere dere kan samarbeide med for å få forslaget gjennom.
  • Hvilke organisasjoner eller ungdomspartier kan vi alliere oss med? 
  • Prioriter også hvem du skal fokusere mest på. Hvem er det mest nyttig å påvirke? 

 

Etter at dere har laget en oversikt, tenk også på dette:

  • Støttespillere/Allierte – Hvordan får du dine støttespillere til å jobbe med deg for saken?
  • Nøytrale – Hvordan kan du overbevise nøytrale om å bli støttespillere?
  • Motstandere – Hvordan kan du hindre at dine motstandere stopper deg fra å nå målet?

Så er det viktig å lage en plan. Planen kan inneholde hvilke politikere dere vil møte, hvem dere bør samarbeide med, hvilke argumenter dere vil bruke,  hvilke saker dere vil pitche til lokalavisa og hvilke aktiviteter dere vil gjøre for å sette fokus på saken deres. Dersom dere trenger hjelp med å kartlegge og lage en plan, kan sentralstyret hjelpe til med det. Bare ta kontakt! 

 

Måter dere kan påvirke på: 

Nå som dere har oversikt og plan, er det viktig å spre budskapet og mobilisere både politikere og støttespillere. Hvis saken ikke allerede snakkes mye om, er det viktig at dere nå begynner å sette fokus på saken. Dersom saken allerede får mye oppmerksomhet, er dette deres mulighet til å skaffe dere flere støttespillere. Mange har et forhold til skolehelsetjenesten så dere har en god mulighet til å påvirke andre til å bli med på deres løsning. 

Nå skal dere gjøre saken synlig for politikere og lokalsamfunnet. Det er mange måter å få oppmerksomhet rundt en sak. Her er noen forslag:

  • Skriv leserinnlegg i lokalavisa
  • Få lokalavisa til å skrive om saken
  • Ha aksjoner eller demonstrasjoner
  • Arrangere temakveld eller debatt om saken
  • Klistremerkeaksjon 
  • Dele ut brosjyrer og heng opp plakater
  • Bannerdropp
  • Demonstrasjonstog
  • Underskriftskampanje
  • Sosiale medier-aksjon

Dere kan også finne på egne aktiviteter. Bare kreativiteten setter grenser. Samle lokallaget og ha en idekveld og kjøp inn pizza for eksempel.  Kanskje noen i lokallaget kjenner noen som kan hjelpe, kanskje noen har et talent som man bruke? Kanskje noen liker å drive med teater? Da er et forslag å lage et teaterstykke som handler om saken deres og spre informasjon gjennom teater. Kanskje noen er veldig flinke til å lage tegneserier? Hva med å lage en politisk tegneserie og sende til lokalavisa? 

 

Men det viktigste av alt er at dere får avtalt noen møter med politikere. Det høres veldig skummelt ut, men det er egentlig veldig lett. Bare finn kontaktinformasjon på kommunens hjemmesider og ta kontakt. Presenter dere og forklar saken deres og spør om å få et møte. Kanskje kjenner dere personen som sitter i kommunestyret fra før også, det kan kanskje være naboen til noen i lokallaget eller liknende. Dersom man ikke får svar etter en uke, er det lov å sende en purremail. 

 

Om dere får avtalt et møte er det viktig å være godt forberedt! Øv på å argumentere for saken deres i lokallaget og skriv et møtenotat med den viktigste informasjonen og de viktigste argumentene som dere kan gi til dem dere har møte med. Husk å komme på tiden og vær engasjert! Dere skal overtale politikeren til å kjempe for saken deres, og da er det viktig at dere viser hvorfor dere kjemper for saken og hvorfor den er så viktig. Etterpå er det fint å sende en e-post og takke for møtet og følge med på om personen gjør det som ble sagt på møtet. Husk også å gjøre det selv. Dersom dere glemte å ta med Prosjekt Perfekt på møtet, men sa dere skulle sende den over etterpå, husk å gjøre det! 

 

Hvis dere er så heldige at politikeren tar saken til kommunestyret, bruk resten av tiden på å påvirke. Hvem må overbevises? Hvordan sprer dere informasjon om saken? Kan dere ha noen aksjoner? Husk å ikke gi opp! Politikk tar ofte tid, men husk at dere har hele Press i ryggen som også støtter saken deres. Og husk at dere hele tiden kan ta kontakt med sentralstyret som kan bistå med hjelp. 

 

Lykke til med påvirkingen!