Hva er skolehelsetjenesten?
I følge Helse Norge er skolehelsetjenesten:
“et gratis tilbud for alle elever på barneskole. ungdomsskole og videregående skole. I skolehelsetjenesten kan du få hjelp av helsesykepleiere og noen ganger også skolelege, fysioterapaut og psykolog.”
Skolehelsetjenesten er en kommunal tjeneste på skolen som skal bidra til god helse blant barn og ungdom, slik at de opplever mestring, trivsel og struktur i skolehverdagen. Selv på videregående skole, som fylkeskommunen har ansvar for, så har også kommunen ansvar for skolehelsetjenesten. Det betyr at det er opp til hver enkelt kommune om hvor god deres skolehelsetjeneste skal være.
Skolehelsetjenesten har noen praktiske og definerte ansvarsområder, og andre som handler mer om psykisk helse og trivsel. Blant de praktiske områdene vil være å ha ansvar for vaksinering av elevene helt opp til videregående skole.
Skolehelsetjenesten har også ansvar for den psykiske helsen blant elevene og helsesykepleier skal også fungere som en man kan snakke med om og spørre spørsmål om det man skulle trenge hjelp med. Spørsmål om kropp og helse, pubertet, kjærlighet. legning, kjønnsidentitet, vennskap, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker, følelser, og bekymringer.
Dette høres jo veldig bra ut, eller hva??
Ja! Det høres veldig fint ut – på papiret. Dessverre er det slik at de fleste skoler ikke har et tilbud så godt som beskrevet over, og det mener vi er urettferdig. Dette mener Press er feil med skolehelsetjenesten:
Skolehelsetjenesten sin kapasitet er alt for lav. I dag kan èn helsesykepleier ha ansvar for opptil 800 elever i videregående skole, og noen ganger fler. 800 elever + helsesykepleier 2 dager i uka = dårlig match. Regjeringen har en rekke “normtall” for hvor mange elever det kan være per helsesykepleier, men det går som regel de fleste kommuner over. For en “normtall” er ikke lovpålagt og fungerer bare som en anbefaling
Men hvordan kan man fikse dette spør du kanskje?
jo, vi i Press mener at ved å ha helsesykepleier tilstede hver skole dag vil bidra til å løse nettopp dette! Selv om normtallene er for høye, vil det gjøre en forskjell å ha helsesykepleier tilstede hver dag! Og derfor er det hovedmålet for kampanjen