Hvordan gjør man måltidene mest mulig inkluderende?
Ved buffé må man sørge for nok rom slik at personer som bruker rullestol kan hente mat uten hindringer.
Det må også være god nok plass mellom bordene og eventuelle stoler kan fjernes slik at det er fri tilgang med rullestol til bordet der man skal sitte og spise.
Når mange mennesker skal spise samtidig i samme rom kan det bli såpass mye støy at personer med nedsatt hørsel kan få vansker med å delta i samtaler. Det kan være nyttig å dele opp i mindre grupper i ulike rom eller ha et rom tilgjengelig som man kan trekke seg tilbake til ved behov.
Under måltidene kan det være til hjelp om noen som står og forteller hva slags mat det er og hvor dette står – gi assistanse ved servering dersom det er ønskelig. Servering direkte til bordene er også noe man bør vurdere dersom det er mulig.
Spør noen om forklaring på hvor på tallerkenen mat er, kan du forklare det ved bruk av “klokke-systemet”: Kjøtt ligger til klokka tre, poteter klokka tolv, grønnsaker klokka seks, og så videre
Sørg for å ha god oversikt over allergier, og god informasjon om matvarene tilgjengelig for deltakerne.