Bli medlem

Om de nominerte til årets Gullbarbie

I dag ble de nominerte til årets Gullbarbie sluppet. BIK BOK, Brun og Blid og Nettavisens Side 2 og Side 3 er de nominerte. Stem på din "favoritt" på gullbarbie.no.

De nominerte

Stem på din "favoritt" på Gullbarbie.no

BIK BOK

BIK BOK er en veldig populær kleskjede, og det medfører ansvar. Dette ansvaret tar ikke BIK BOK på alvor. Modellene som framstilles i reklamene er så å si helt like: Det er nesten utelukkende hvite, slanke, unge jenter, i seksualiserte positurer. Dette vitner om at BIK BOK ikke fremmer noe variasjon i sine reklamer. Skal man tro på reklamene til BIK BOK, er sex og mote nært knyttet. Jentene i reklamene framstilles ofte på en svært seksualisert måte, uavhengig hva slags klesplagg som fremmes. Dette sender ut et feil og farlig signal om at jenter er seksuelle objekter.

 

Brun og Blid

Brun og blid er nominert til Gullbarbie fordi de er med på å spre et skjønnhetsideal som ikke er innenfor rekkevidde for ungdom flest. Reklamene er tydelig retusjert,modellene er like, veldig lettkledde og med på å fremme det samme, gamle bildet av hva skjønnhet er. Brun og blid Det er nærmest umulig å unngå reklamene, da de er store og mange. De betaler også mye for å ha reklamene sine på busstopp, og det blir dermed umulig å velge bort. Reklamene retter seg både mot kvinner og menn, og vi ser et tydelig mønster i hvordan det er forventet at kroppene skal se ut.

Hvert år arrangerer også Brun og bli en konkurranse hvor vinneren får tittelen ”årets brun og blid-modell”. Konkurransen foregår på følgende måte: Man sender inn to bilder av ansiktet sitt og to bilder av kroppen sin, også er det opp til folket og stemme. Stemmingen foregår gjennom likes. Vinneren med flest stemmer får opptil 500 000 kr, og forblir brun og blids modell i minst ett år.

Nettavisens Side 2 og Side 3

Gjennom sine saker forteller Nettavisen oss hvordan vi skal se ut, kle oss og trene. Summen av dette resulterer i et enormt og usunt  tseendefokus. Modellene som illustrerer sakene er lite varierte; de aller fleste er tynne, hvite, unge jenter. Kombinasjonen av utseendefokusert  innhold og ensidige modeller skaper etkropps- og skjønnhetsideal som er umulig å oppnå. Nettavisen skriver også om sex på en usunn måte, ved å få det til å kun handle om utseende. 

Det at Nettavisen velger å kjønnsdele stoffet sitt er også et grunnleggende problem, som faller inn under Gullbarbieproblematikk. I følge Side 2 skal alle kvinner bry seg om sminke, trening, kosthold, barn og kjendissladder, mens Side 3 indikerer at alle menn bryr seg om biler, alkohol, nakne damer og styrketrening. Det gammeldagse synet på kjønn kommer også til syne gjennom skjønnhetsidealet Nettavisen fremmer. Menn skal være store, sterke, mørke og maskuline, mens kvinner skal være slank, men allikevel ha markerte muskler, glansfullt hår og fyldige lepper. Skjønnhetsidealet er med andre ord begrenset for både kvinnene og mennene.